December 19, 2008

為靜b做全職媽媽 ~~~

一來為了 靜b 成長發展
二來想全心全意做好媽媽呢個角色

十一月中放完產假後 心思熟慮了很久
利與弊都一一想過
做一位全職媽媽
都好像是利處多的是

唯一最難過的一關是心理關口
我就出來社會工作以來就未有停下來沒工作
沒試有一個月的戶口沒有收入
感覺好像差點安全感

繼續想想想
做全職媽媽的弊處都是沒有收入
沒有事業 會斷送了我的前途嗎 ?

但一看見靜靜的娃娃臉 米芝蓮腳腳
哎喲 唔買袗就唔買啦
唔買袋啦 唔買鞋啦

就鼓起勇氣回電公司辭職去了

到今天 靜靜到12月28日就三個月了
靜靜喜愛跟人說話 有時還哝喲個不停
真的好像跟你說話
靜靜現在也常常笑起來 很窩心呢
現在知道靜靜什麼哭聲是肚子餓 什麼是想睡 什麼是想跟人玩
我和寶寶的心靈相通 令我極有滿足感
怎能錯過她寶貴的童年呢

我昨天跟朋友說 : "我覺得原來當媽媽才是我的 career !"

當我發覺時我也很 shocking ! 我是從來沒想過的喲 !

當媽媽是一種福氣
到現在我沒有後悔放棄我的事業呵 !

16 comments:

梁巔巔 said...

駛乜驚! 有個好丈夫好 Daddy 喼神嘛!

kwok ching said...

後生時段,往往都表現得雄心壯志,
連行步路也大步個人、亦輕鬆個人,
當媽媽以後,自然停一停、諗一諗,
錢可以搵番,但童年的確不可失真,
每分每秒都充滿著期待,
一舉一動也由你訓練出來,
尤期是叫"媽媽"的第一聲啊......

你囡囡仲有無吃夜奶呀?

樂透翠斯 said...

Kwok Ching.

"錢可以搵番,但童年的確不可失真," <-- AGREE !!! 我個女仲有食夜奶呀, 因為而家仲系全人奶, 佢會無飽, 所以照比佢食咯.



LDD,

哈哈, 喼 神 !

LDD 個陣時講過我地兩個既仔仔女女一齊玩咯, 幾時到你呀, 你結婚記住請埋我呀!!

macy said...

tracy

真係估你唔到, 但係全職媽媽, 好偉大吖~

我有些朋友都轉行做全職mami啦, 見佢地個blog成日upload每天同孩子周圍去玩及親子相片, 好sweet. 搵到自己的終生事業, 恭喜!

ChecheBee said...

一切也是值得的!!

I still rem our gathering in last year christmas. It's just a year, and you hv already made ur dream came true. Really happy for u :D

樂透翠斯 said...

MACY, 講得arm 呀, 會天同小baby 玩耍是不會厭的, 反而玩到我都倦呢.......
我已經盡量control myself dont take too many picture 架啦, 如果唔系買extenal hard disc 都買到窮呀

beebee.....
系咯, 我成日自己唸番都不過系舊年既事, 我個記得07/12月我同你地講好想快d有..點知就咁快成真啦......現在望著 靜b 都覺得 "好奇妙 " .. 你都要快d經驗一下呢 !

Mona said...

其實可以當一個全職mami真係一種福氣嚟架,可以唔做就唔做,亦都唔係個個得,唔知我第時得唔得呢!

樂透翠斯 said...

Mona,

我都系咁樣同自己講系一種福氣..頂住先.

但呢種福氣令我今天見到個二手chanel..好抵.. 都"good"一聲將d口水吞黎落肚....摼d 咯...

梁巔巔 said...

Tracy 媽, 今年係第一年妳和喼神倆同寶寶過聖誕, 幸福!

Merry merry X'mas!

macy said...

Tracy 媽媽

聖誕快樂 :)

Larry said...

Tracy, 好支持妳呢嗰決定, 做full time 媽咪幾好呀!!

孱仔 said...

Merry Christmas!

我很支持你做全職媽媽!我很相信全職媽媽對小朋友的成長是有很大的正面影響。

我不覺得錢是很大的問題,反而是做了全職媽媽後個人社交生活改變所帶來的問題,不過我相信你可以做得到的。

P.S. 我有一個超簡單極易做,好難失敗,但又好味的曲奇食譜。 Scan 左給你好嗎?

JSN said...

好欣賞你呢份勇氣
放棄自己既一切為家庭為BB實在無比偉大
亦都為你搵到住好人家而登你高興^^

樂透翠斯 said...

孱仔,
我明白你所講既社交生活改變..... 就算唔似得以前可以成日出街見朋友食, 所以我要keep 住同朋友聯絡 msn, facebook 及 盡可能既gathering.. 又叫自己日日睇報紙, 睇新聞, 唔好脫節.... 另一邊又要不斷和女兒溝通, 明白她的日常所需.


jsn,
系幾大gust架.. 我無得瘋狂為自己買野啦....... !

Ruth Tam said...

All the best to your new career. It's more challenging but definitely worth it.

Swing said...

你没有放棄事業,只是展開另一新事業,
這個令你獲得終生成就奬的事業!