December 20, 2007

man yee 準媽媽 送的禮物


星期一約了man yee 食午飯

真系唔好意思, 要你大肚婆由佐敦坐車黎同我食飯 :p

最近"和民"成為我 lunch 既飯堂, 平靜正, 一定有位又清靜 ! good

一坐低, 呢位禮物小姐已經送上讓我驚喜的禮物 !

我最近母性大發,常和身邊朋友說要做媽媽,及取做媽媽貼士。

呢位好朋友man yee 準媽媽即由msn 傳送一系列網址給我.

這次的禮物好好笑....

1) manyee 一年前的結婚dvd, 我是當天的mc. 你知道嗎, manyee 我看了兩次都笑到肚痛!! 你個婚宴真系我最近去咁多個最成功, 成場氣氛最好的一個 ! as you said "good show" !

2) 因為manyee 準媽媽日近親身為市面上的嬰兒lotion 做測試, 把你最近覺得最好最易吸收的 "johonsons baby - soothing naturals" 系列的 "nourishing lotion" 送給我, 還給它一條很美的綠色絲帶... 美極.. 加上我最近又喜愛了綠色. 回家試後感: 正! 好清香, 好爽, 好滑, 不油, 不沾! 好推介... innis 媽媽你都買番支啦!

3) 一支 LIERAC 肚紋膏 ! (我都未有BB !) 你送俾我個陣系好淡然話 "呢支肚紋膏比你試下, 幾好架." 我個反應呆左 ==" 我都未有BB,,, 點試...呀!?!??!" manyee 依然無乜反應話 "你到時試下咯. 真系幾好架......記住每日搽兩次, 早晚各一次..... 唔會痕架.... "

你話, 我呢個朋友仔幾抵錫..... 當其他人仲好懷疑緊翠斯今次堅定流既時候, manyee 已亳無疑問完全奉獻 ! I LOVE YOU ar manyee !

我會對呢支肚紋膏珍而重之... !

13 comments:

Mona said...

無錯仍在懷疑你,咁你做咗人未吖?

SuperManyee said...

hahha... 可能我呢排母性大發... 好想身邊D人都有BB... 有得分享下心得MA... 聽見你想有BB,, 我仲唔足住你唔放咩.. HAHA...
好多資料都在網上找的,, 可能我天生就是一個師奶(叻師奶O個隻!).. 我好LIKE買野前會左睇右睇,, 會做好多RESEARCH, 比較功能, 價錢, 有無需要LA.. 我唔想買左之後後悔, 唔想放一樣無用的東西在家, 更加唔想浪費金錢. 但做這樣東西是很費神 & waste time, 如果未經過訓練,, 千其唔好試, & 一但投入便很難抽身了! HAHA...
我仲有一枝肚紋膏SAMPLE,, 唔知下一位會到邊個呢... 手快有手慢無..

樂透翠斯 said...

MONA, 你懷疑系對既, 不過我對自己既懷疑已經無晒... 開得工架啦.

而家都系鐘意玩, 但唔系以前個種心態, 唔同晒.

MANYEE...
呢樣RESEARCH 精神唔夠你勁, 我都系LAZY 鐘意問人多過自己搵料... 我第時都系問你咋... 喂. 食葉酸好嗎? 我有無問過你呢? D 人話食定葉酸, 對胎兒腦部發展會好好多, 例如對胎兒頭骨發育好.

我唸住去買來食.

Supermanyee said...

食葉酸,, 好架,,我睇過有D書,佢話懷孕前吸收多些葉酸是好的, 有助BB的腦部發展.. BUT 個人認為平日吃多少少就夠了, 吃新鮮的比較好, e.g. 深綠色的菜, 三文魚也很多葉酸GA, 橙也有. 所以均衡飲食便可以了, 不須太刻意. 順其自然.. 唔好太緊張!!

小moon said...

開得工就快d開工啦!有BB又唔一定要結婚,唔好考慮,睇到你話有興趣真係好興奮,你既BB一定好得意好可愛.....一定支持!

樂透翠斯 said...

小MOON,

嘩, 你蒲頭啦!

"有BB又唔一定要結婚"
<--做乜啫, 家陣邊個話介意呀?
我個計劃系生左先肯結婚喎.

你好明顯無睇我個BLOG 好耐啦.

咁你個單呢, 邊日結婚呀? 系咪唔想請我地呀! 死婆....

joeywan109 said...

tracy小姐真嫁?
咁你想生仔定生女呀?
如果生仔嘅話個樣似你我覺得好搞笑!等我想像下先....
如果生女好似你咁靚,就真係good呀!
長大後我一定提名佢撰港姐吖...

xiao zhu said...

Tracy,感受到你嘅開心呀。

Merry Christmas!!

樂透翠斯 said...

JOEY,

我頂! 又唔見你前幾年提明我選港姐!


XIAO ZHU..

嘿嚜.... 我系咁講想生B, 真系唔知醜 :P

i wish you Merry Christmas !

hey, i've met 風信子, 愛美, 程霜, CARRIE yesterday .. great Blogger gathering 2007.

macy said...

Tracy,

SORRY 我遲到.

我是個很理智的人,如果你說想有BB,我會先叫你想清楚,計劃好自己的人生,除了PLAN A, 並且預算PLAN B, 這方面,我想每個人的考慮都有點不同,通常都是從經濟,心理,兩人的感情穩定性,兩人對孩子的喜愛程度,兩人對孩子及對方的責任感,生理狀況去考慮,我的說法並不一定是你要有一千几佰萬才生得BB,而是要做定心理準備,因為呢個'遊戲'一開始左,就唔可以番轉頭架啦.同養寵物差不多,都係需要停一停,諗一諗架.你可以聽聽身邊有孩子的人的意見及心得,必要包括不同年紀的孩子喎,因為一開始孩子還小,爸爸媽媽們都很興奮,一定會給你很正面的意見,如果孩子再大一點時,他們會告訴你更多.

只要你MAKE SURE自己有心理準備,便可以多找資料,現在的網站如家計會,都很不錯,但要小心一些如babykingdom及haomama的forum意見,未必正確,但也可作參考用.(我想你的朋友也有一大堆網址給你咯)
http://www.breastfeeding.org.hk/
http://www.famplan.org.hk/
http://vschen.com/read-4.html (這個雖是台灣的網站,但這個媽媽的筆記真是超詳細,她的孩子已經6歲及3歲啦)

我建議你與男友先作懷孕前檢查,在家計會及婦科都有做,當然家計會會較平,而且有一個講座,會給你更真實及正確的資料.作檢查,除了可以驗驗乙型肝炎抗原,德國麻疹抗體,精子化驗等外,還可驗查一些可遺傳的類猴型Rh(D)因子等,對孩子的健康非常重要.

之後梗係可以開工,咁生仔定生女,其實都唔到我地選擇,但係坊間都有很多資料,eg.食d咩,邊日開工,咩姿勢,都可以試試,但不要祈望太高吖,始於都係由天定既.

你仲有咩問題,可以再問我架.

樂透翠斯 said...

哎喲....

感動極, MACY....

我們都有唸過去家計會參加一些計劃.

你講得無錯, 我朋友有貓仔找主人, 我雖然超愛貓, 但.. 那個責任.. 我想集中在未來下一代先.

我看著我妹妹的GORDON成長, 不經不覺快六歲了....

我把他亦當作自己的... 我想生小孩的一千個理由當中其中一個理由是為了GORDON.

我太愛孩子了!

想著GORDON 前天吃冬至飯時, 把我抱得緊緊的, 吻貼著我臉時... 真的溫暖得想哭出來!

這就是孩子的影響力.

macy said...

Tracy

我都覺得孩子很懂得氹人歡喜,不一定有目的,而是他們都很聰明,很精靈,比起上几代,他們都很會表達自己,讓大人都很煱心,覺得很貼心.

那天朋友跟我說,他的大女兒唱容祖兒的'望著你講,這三個字,溶於水的三個字...'成首唱晒,冧到我朋友死死下.

那天我的孩子跟我說,要快點長大,煮飯給我吃.

呵呵! 他們是天使魔鬼混合體.

樂透翠斯 said...

MACY

"望著你講,這三個字,溶於水的三個字..."
呢首歌我好鐘意架!
如果得滿月酒必唱必播! (唸埋架啦)

哎喲...煮飯呀! 很可愛呢..

冧晒 !